Speaking IELTS part 2 & 3

Describe a trip that you plan to go on in the near future

You should say:  

 

-     Where this place is 

-     Who would you like to go with  

-     What would you do there  

-     And explain why you would like to go there

Jan 01,2019
.

When it comes to a holiday of a lifetime that I would like to have in the future, a journey

with my family to Da Lat city is my first choice. 

 

This city is a tourist attraction located in the south of Vietnam. As I have read on many articles about this city, it has a really peaceful atmosphere, the pace of life is quite slow and local people are so friendly and cosmopolitan. Therefore, I really want to have a chance paying a visit to this place with my family.

 

About my itinerary if this dream comes true, when we come here, we can have a valuable chance to go sightseeing and enjoy the stunning beauty of this mountainous city. We will go to Da Lat flower garden which has gained its reputation for a variety of flowers from the light pink of lotus to the striking red of roses. Furthermore, the local dishes are so special, so we will also spend some time sampling them. At night, we can go for a walk to local market to experience the nightlife here and buy some souvenirs for our relatives and friends.

 

To me, visiting Da Lat is my dream because of two main reasons. Firstly, the place we plan to go to is extremely beautiful and we can enjoy a different atmosphere as well as lifestyle in a different place. We can escape from the hustle and bustle of the rat race in Hanoi. Secondly, it would be a chance for our family to reunite after a long year to gain a close-knit relationship

 

However, finance seems to be a problem to my now, so I’m working my fingers to the bone

to make our plan come true.


 Bản dịch

 

Khi  nói  về  một  chuyến  đi  chỉ  có  duy  nhất  một  lần  trong  đời  mà  tôi  muốn  thực  hiện  trong

tương lai, tôi sẽ cùng gia đình đến Đà Lạt. 

 

Thành phố này là một điểm du lịch nổi tiếng ở phía Nam của Việt Nam. Tôi đã đọc nhiều bài báo về nó và được biết rằng không khí ở thành phố rất trong lành, tốc độ sống không quá vội vàng và người dân cũng rất thân thiện, đến từ nhiều nền văn hoá khác nhau. Chính vì thôi, tôi rất mong có cơ hội để đó cùng với gia đình của mình.  

Nếu ước mơ của tôi trở thành sự thực, lịch trình sẽ là đầu tiên, chúng tôi sẽ đi ngắm cảnh, thưởng thức vẻ được kỳ vĩ của thành phố nhiều núi này. Chúng tôi cũng sẽ đến vườn hoa Đà Lạt, nơi đã vốn nổi tiếng với rất nhiều loài hoa khác nhau như sen hồng, hoa hồng đỏ…. Vào buổi tối, chúng tôi có thể đi thăm thú chợ địa phương để trải nghiệm cuộc sống về đêm ở nơi đây, mua một vài đồ lưu niệm cho anh em bạn bè.  

Đến thăm Đà Lạt là ước mơ của tôi vì hai lý do chính. Một là thành phố này rất đẹp và không khí, cuộc sống cũng rất khác. Chúng tôi có thể thoát khỏi sự bộn bề của cuộc sống chen chúc ở Hà Nội. Hai là gia đình tôi có thể đoàn tụ với nhau sau một năm dài, từ đó mối quan hệ có thể trở nên khăng khít hơn.

 

Tuy nhiên, đến giờ tôi chưa có đủ tiền nên sẽ định làm việc chăm chỉ để biến giấc mơ trở

thành hiện thực. 

 

 

 

 


 

1.   What is the importance of travelling?

 

Certainly, travelling plays an increasingly important role in the modern life. Nowadays, people have to live in the hectic pace of life, so holidays will be great chances for them to put their feet up. This is also when people escape from their jobs and enjoy the fresh air. Moreover, holidays are also a suitable time when people are able to take up sports so that they can improve their health. Some interesting sports such as diving, or windsurfing may help people become stronger and build their muscle. Finally, holidays are an ideal opportunity for those who want to maintain a close relationship with their family and friends.

 Dịch

Chắc chắn rằng việc đi du lịch ngày càng trở nên quan trọng hơn trong xã hội hiện đại. Ngày nay, mọi người phải sống cuộc sống xô bồ, nên những kỳ nghỉ ngắn sẽ là cơ hội để họ giải trí, giải toả căng thẳng. Mọi người có thể thoát khỏi công việc và tận hưởng bầu không khí trong lành. Hơn nữa, kỳ nghỉ cũng là thời gian thích hợp để mọi người tham gia vào một số môn thể thao để cải thiện sức khoẻ. Ví dụ như lặn biện, lướt sóng … có thể giúp mọi người khoẻ hơn, săn chắc hơn. Cuối cùng, kỳ nghỉ cũng là cơ hội tuyệt vời để thắt chặt mối quan hệ với gia đình, bạn bè.

 

2.   What type of places do you recommend people to visit on vacation?

 

I’m deep into beaches so I would suggest people to take their holiday at the seaside. When lazing around on the sandy beach, they are able to dispel the heat of summer. You know, summer may usually have several heatwaves, so enjoying the cool air is really important. Moreover, beaches are an ideal space for couples who would like to honeymoon. When going to the beach, they can take a sunset cruise with each other to enjoy the romance of love. 


 

Dịch:

 

Tôi cực kỳ thích biển nên tôi sẽ gợi ý mọi người đi du lịch ở biển. Khi họ nằm nghỉ ngơi trên bãi biển, họ có thể xua đi cái nắng của mùa hè vì bạn biết đấy, vào mùa hè thường hay có những đợt nắng nóng nên mọi người sẽ rất cần tận hưởng không khí mát mẻ. Thêm vào đó, bãi biển cũng là nơi lý tưởng cho những cặp đôi đi nghỉ tuần trăng mật. Họ có thể cùng nhau đi ngắm mặt trời lặn và tận hưởng sự lãng mạn của tình yêu.

 

3.   Why do people like to have private cars?

 

In my opinion, people choose to travel by private car because it was spacious and private. They can listen to music, chill out, and sleep on comfortable armchairs without disturbing others.  In addition, if there is also WiFi connection, it will help technophiles enjoy their hobbies like surfing the Internet or working on the way to their destination.

 

 

Dịch

Theo ý kiến cá nhân của tôi, mọi người thường lựa chọn đi du lịch bằng xe ô tô cá nhân vì nó vừa rộng lại vừa có sự riêng tư. Họ có thể nghe nhạc, thư giãn, ngủ nghỉ thoải mái trên xe mà chẳng làm phiền người khác. Thêm vào đó, nếu có thêm wifi thì những người yêu công nghệ có thể lướt web hay làm việc khi đang trên đường tới địa điểm du lịch.

4.   What are the differences between using bicycles and private cars?


Obviously cars are much faster and convenient that bicycles while travelling. It has air- conditioner and modern equipment to save the energy for the users. However, using bicycles helps people improve physical health, makes their legs stronger, burns calories faster as well as build up the muscles. Therefore, each person will choose to go by car or bike based on their traveling purpose.

 

Dịch

 

Đương nhiên xe ô tô thì nhanh hơn và tiện hơn xe đạp. Xe ô tô có điều hoà và thiết bị hiện đại nên sẽ tiết kiệm năng lượng của người lái. Trong khi đó, đi bằng xe đạp lại giúp người lái cải thiện sức khoẻ, đốt cháy calo nhanh hơn và săn chắc hơn. Vậy nên, mỗi người sẽ lựa chọn oto hoặc xe đạp tuỳ theo mục đích đi lại của mình

VIE

abc